کودک حسود را این گونه تربیت کنید!
بسیاری از والدین نمی دانند در مقابل حسادت کودک خود باید چه رفتاری داشته باشند در این نوشته چند راهکار ساده و کاربردی ارائه خواهد شد.
يك آمار جالب توجه جهاني ميگويد كه تمامي کودکان درصدي از حسادت را نسبت به خواهر، برادر يا کودکان دیگر تجربه می کنند. در عين حال روانپزشكان معتقدند والدين بايد حسادت كودك را به عنوان احساس طبیعی کنترل کنند زيرا اگر کودک خودش را با كوچولوهاي اطراف خود مقایسه کند به مشکلاتی دچار خواهد شد. كنترل حسادت كودك به او احساس بهتری خواهد داد و میتواند روابط اجتماعی بهتری هنگام برخورد با دیگر کودکان داشته باشد.
از سوي ديگر كنترل نشدن چنين احساساتي باعث سرخوردگی و ناراحتی او ميشود و روابط كودك با همسالانش را از حالت عادي خارج مي كند. اگر دوست داريد به عنوان پدر يا مادر بتوانيد حسادت كودك را راحتتر كنترل كنيد و احتمال آسیب رساندن به خودش و دیگران را كاهش دهيد از روشهای زیر بهره بگيريد.
به احساس كودك توجه کنید :
وقتی کودک مي بیند كه احساسات او را نميشناسید و درخواست او براي شما مهم نيست سعي ميكند كاري كند كه به او توجه کنید. اگر بازهم ناموفق بماند كارهاي بدتري ميكند و به عنوان نمونه بلندتر فرياد میزند. بايد به کودک بفهمانيد که احساس او براي شما خيلي اهمیت دارد. اگر به عوض كردن لباسهاي برادر كوچكش توسط شما يا بازي شما با اين رقيب كوچولو حسادت ميكند بايد به او بفهمانيد كه اگر صبر کند به او هم در همين زمينه کمک خواهيد كرد يا اينكه با او بیشتر بازی خواهيد كرد. حتي اگر سه نفري بازي كرديد و او به رقيب كوچكش باخت هم بايد به او بگویید كه مطمئن هستيد میتواند در نوبت بعدي بازي برنده شود.
او هم موفق ميشود :
کودکان خیلی زود خودشان را با ديگران مقايسه ميكنند و به اين نتیجه میرسند که توانایی خوبی در یک فعالیت خاص ندارند و ممكن است نااميد شوند. در چنين شرايطي وظيفه پدر و مادر ايجاد توازن بين داشتهها و نداشتههاي اوست تا مانع از حسادت ورزيدن كودك به همسالان شود. علاقهمندي به نقاشی يا فوتبال را مثال ميزنيم. اگر كوچولوي شما اندكي ضعيف است و ميخواهد اين قبيل كارهاي خاص را كنار بگذارد با او صحبت كنيد تا بفهمد كه قرار نيست بهترين نقاش يا بهترين فوتباليست ايران باشد. همين كه چنين هنري دارد كافي است و خيلي از همسالان او هستند كه از چنين هنري بيبهرهاند و به او حسادت میکنند. با او تمرين كنيد و با تشويق مداوم فرزندتان را به نقطه مطلوب رسانيد. مهم اين است كه خودش از ترك آن فعاليت منصرف شود.
بگذاريد هدیه بدهد :
رایج ترین نوع حسادت کودکانه حسادت به اسباب بازیها، لباسها و داراييهایي است كه دیگران دارند و او ندارد. اگر تهیه چنین چيزهايي از عهده شما خارج است به او پسانداز کردن را بياموزيد و بگوييد ميتواند با پولهاي روزانه یا عیدیهای خودش چنين وسايلي را خودش بخرد. گذشت را هم به او بياموزيد.
اينكه بداند برخي همسالان او همين چيزهايي كه كودكتان در اختيار دارد را هم ندارند به او كمك ميكند حسادت كمتري به ديگران بورزد و حتي به دوستانش كمك كند تا از داشتههايش استفاده كنند. ميتواند لباسي كه پوشيده و حالا برايش كوچك شده را به دوستش هديه بدهد. اين آغاز راه است و كودك شما علاوه بر شكرگزاري بخشيدن چيزهاي خوب را هم خواهد آموخت.
عادل باشيد :
اگر برای یکی از فرزندانتان چيزي ميخرید برای فرزند ديگرتان هم چیزی هر چند كوچك و ارزان بخرید. به تواناييهاي هردو نظر داشته باشيد و هر كدام را در فاز خاصي بيندازيد تا به هم حسادت نكنند. حتي اگر هردو در يك فعاليت خاص باهم رقابت دارند هم با حرفها و تشويقهایتان يكي را علیه ديگري نكنيد. ابراز محبت شما به هردو بايد در يك سطح باشد و البته نه از يك جنس!
اين شما هستيد كه با رفتارتان با همسالان فرزندتان به او نشان ميدهید چگونه با کودکان دیگر رفتار کند و مهربانی با کوچکترها را به عنوان يك اصل زندگي در خود برشمرد. در عين حال بايد انضباط داشته باشید و به او هم بياموزيد كه بايد منضبط و احترام گذار باشد. به اين ترتيب دايره حسادتها كوچكتر خواهد شد و او به جاي دست درازي به اموال دوستش به او احترام ميگذارد و از او اجازه ميگيرد.
3224 |
7 خرداد 1393